Wykłady i warsztaty

Nauki przyrodnicze - warsztaty:

Badanie jakości powietrza w pomieszczeniach szkoły dr inż. Anna Lenart-Boroń
Coś cię gryzie? Ugryź coś zdrowego! (o przeciwrodnikowej i przeciwnowotworowej roli żywności) dr hab. Renata Bączek-Kwinta
Człowiek a środowisko - kształtowanie właściwych relacji dr inż. Mariusz Dacko, dr inż. Aleksandra Płonka
DNA – magia życia dr inż. Andrzej Zieliński
Drobnoustroje w produktach spożywczych dr hab. Maria Chmiel
Fungi "Masterchef Junior" dr hab. Anna Gorczyca
Grzyby nie tylko "w kapeluszu" dr inż. Joanna Dłużniewska
Jaka to roślina uprawna, jaki to chwast? dr inż. Agnieszka Stokłosa
Jak i dlaczego oznaczamy pierwiastki w próbkach środowiskowych? dr inż. Tomasz Czech
Jak zmierzyć toksyczność związków chemicznych? dr inż. Agnieszka Baran
Kolonizacja mikrobiologiczna zwierząt gospodarskich i ich opiekunów dr inż. Anna Lenart-Boroń
Kolorowe Laboratorium - pokazy doświadczeń dla dzieci dr inż. Małgorzata Koncewicz-Baran
Metale szlachetne w środowisku naturalnym dr inż. Małgorzata Koncewicz-Baran
Mewa mewie nierówna, a myszołów nie orzeł (o ptakach miejskich, wiejskich i symbolach narodowych - wycieczka ornitologiczna po Krakowie lub danej okolicy) dr hab. Renata Bączek-Kwinta
Możliwości wykorzystania metod elektrochemicznych w analizie próbek środowiskowych dr inż. Małgorzata Koncewicz-Baran
Obcy przybysze - gatunki inwazyjne w Polsce prof. dr hab. Darek Ropek
Poznaj wroga i sprzymierzeńca - nauka rozpoznawania szkodników roślin i ich wrogów naturalnych dr hab. Janina Gospodarek
Roślinne świecenie i jego praktyczne znaczenie (o zastosowaniach fluorescencji chlorofilu w badaniach biologicznych i przemysłowych) dr hab. inż. Renata Bączek-Kwinta
Skąd się biorą rośliny? Czy rośliny mają dzieci? dr inż. Andrzej Zieliński
Specyficzne cechy tkanek roślinnych - analiza mikroskopowa (cz. I i II) dr hab. Aleksandra Grabowska-Joachimiak
Wszechobecne mikroświaty dr inż. Andrzej Zieliński
Zastosowanie metod spektrometrii atomowej w badaniach środowiskowych dr hab. Jerzy Wieczorek
Jak powstają rośliny w probówkach? dr hab. Agata Ptak
Kopiowanie DNA w komórce i w probówce dr Magdalena Simlat
Wyznaczanie wielkości fizycznych dr Piotr Janas, dr Agnieszka Szymocha

Nauki Przyrodnicze - wykłady:

Co zyskaliśmy dzięki hodowli roślin? dr inż. Tomasz Wójtowicz
Dlaczego gleba jest kolorowa? dr inż. Michał Gąsiorek
Gleba niedoceniany element środowiska miejskiego dr inż. Michał Gąsiorek
GMO - prawda czy fikcja prof. dr hab. Wiesław Barabasz
Kukurydza - roślina, która zdominowała świat dr inż. Andrzej Oleksy
Jak poprawnie opracować i zaprezentować wyniki badań dr inż. Tomasz Wójtowicz
Ochrona siedlisk przyrodniczych w Polsce prof. dr hab. Anna Miechówka
Ochrona środowiska w wybranych nurtach myśli filozoficznej prof. dr hab. Wiesław Musiał
Gleba jako środowisko życia organizmów dr inż. Agnieszka Józefowska
Prozdrowotne aspekty rolnictwa ekologicznego prof. dr hab. Kazimierz Klima
Przyroda Syberii w transekcie od Jakucka do Syberii dr inż. Piotr Kacorzyk
Roślina źródłem żywności dr inż. Agnieszka Klimek-Kopyra
Techniki komputerowe w identyfikacji gatunków i odmian roślin dr inż. Tomasz Wójtowicz
Trzy rewolucje decydujące o naszym pożywieniu prof. dr hab. Bogdan Kulig
Zasoby glebowe świata a wyżywienie ludności dr inż. Michał Gąsiorek
Zasady funkcjonowania sieci ekologicznej Natura 2000 prof. dr hab. Anna Miechówka
Zioła w ogrodzie: uprawa i zastosowanie dr inż. Anna Lorenc-Kozik
Znaczenie i wykorzystanie różnych gatunków traw dr inż. Adam Radkowski
Kopiowanie DNA w komórce i w probówce dr Magdalena Simlat
Po co nasionom "drugie śniadanie" dr Magdalena Simlat
Rośliny w probówkach dr hab. Agata Ptak
Wędrówki roślin dr hab. Agnieszka Sutkowska
Sukcesy klasycznej hodowli roślin dr inż. Tomasz Warzecha
Wpływ patogenów na jakość żywności dr inż. Tomasz Warzecha

Nauki Ekonomiczne i Społeczne - warsztaty:

Czy metoda Design Thinking (metoda Kreatywnego Myślenia) zmieni świat? dr inż. Tomasz Czech
Jak przygotować i z sukcesem przeprowadzić negocjacje? dr Marta Czekaj

Nauki Ekonomiczne i Społeczne - wykłady:

Agrobiznes czyli co? dr Marta Czekaj
Alternatywne źródła dochodów rodzin rolniczych dr Justyna Pijanowska
CETA i TTIP a rolnictwo prof. dr hab. Czesław Nowak
Co to jest kapitalizm i czy zawsze oznacza to samo dr Małgorzata Pink
Czy jak zdobędę najwięcej głosów to zostanę radnym (posłem)? dr inż. Tomasz Wojewodzic
Działalność gospodarcza a pozarolnicza działalność gospodarcza w prawie polskim dr Justyna Pijanowska
Ekonomiczne i społeczne następstwa procesów migracyjnych z obszarów peryferyjnych dr inż. Piotr Cymanow
Etyka w biznesie - czy to może się opłacać? dr Katarzyna Kokoszka
Historia pieniądza dr inż. Jacek Puchała
Jak ekonomiści rozumieją ekonomię i czy istnieje ekonomiczny "JedenPierścień" gwarantujący dobrobyt? dr Małgorzata Pink
Jak założyć własną firmę dr Andrzej Pisulewski
Operacje bankowe dr inż. Monika Szafrańska
Pozyskiwanie i rozwijanie zasobów wiedzy w przedsiębiorstwach sferyagrobiznesu. Czy zarządzanie wiedzą ma sens? dr Barbara Kiełbasa
System bankowy w Polsce dr inż. Monika Szafrańska
Uwarunkowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi prof. dr hab. Michał Kopeć
Warunki podejmowania i prowadzenia oraz przesłanki działalności gospodarczej w prawie polskim dr Justyna Pijanowska
Wszystko co chcielibyście wiedzieć o giełdzie papierów wartościowych - poradnik początkującego inwestora dr inż. Łukasz Paluch
Wybrane metody heurystyczne w rozwiązywaniu problemów i podejmowaniu decyzji dr inż. Agnieszka Piotrowska-Puchała
Zarządzanie finansami osobistymi z uwzględnieniem czynników ryzyka inwestycyjnego dr inż. Piotr Cymanow
Zmiany demograficzne i gospodarcze na świecie prof. dr hab. Czesław Nowak
Zrozumieć system gospodarowania odpadami komunalnymi prof. dr hab. Michał Kopeć

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Rolniczo - Ekonomiczny
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
12 662 43 32
12 633 44 43
wrol[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wre
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR