Pięć projektów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymało dofinansowanie w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 - 2020
Pięć projektów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymało dofinansowanie w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 – 2020.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przeprowadziła w terminie 30 kwietnia – 29 czerwca 2022 r. nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach działania M16 "Współpraca" objętego PROW 2014-2020.
Pomoc była przyznawana w ramach dostępnego limitu środków przewidzianych na działanie M16 „Współpraca”.
Do dnia dzisiejszego umowy o dofinansowanie zostały podpisane dla pięciu projektów.
Lista projektów URK, które otrzymały dofinansowanie w ramach Programu:
• „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości sadzonek śnieżycy letniej (Leucojum aestivum L.) – ważnej rośliny leczniczej oraz ozdobnej”.
Kierownik projektu na URK: dr hab. inż. Agata Ptak, prof. URK.
Projekt realizowany na Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym.
Grupa operacyjna/konsorcjum: LEUCOJUM
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
• Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
• Vitroflora Karol. A. Pawlak
Kwota dofinansowania całego projektu: 3 040 777,00 zł, w tym kwota dofinansowania dla URK: 578 599,37 zł.
• „Innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych”.
Kierownik projektu na URK: prof. dr hab. inż. Maciej Kuboń.
Projekt realizowany na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki.
Grupa operacyjna/konsorcjum: ORIGINAL FOOD
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
• Original Food Sp. z o.o.
• Fieldstone Inwestments II Sp. z o.o.
• Uniwersytet Rzeszowski
• Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
• Paweł Kowalski
• Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Kwota dofinansowania całego projektu: 4 488 821,00 zł, w tym kwota dofinansowania dla URK: 144 400,98 zł.
• „Przerób mleka wg nowej metody organizacji współpracy z rolnikami. Wprowadzenie do obrotu nowych produktów z mleka oraz produktów na bazie serwatki”.
Kierownik projektu na URK: dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK
Projekt realizowany na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym.
Grupa operacyjna/konsorcjum: „Actinata”
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
• Piotr Gacek
• Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
• Marcin Gacek
• Mateusz Gacek CONSULTING
• Kaspro4B Justyna Kasprowicz
Kwota dofinansowania całego projektu: 4 701 166,74 zł, w tym kwota dofinansowania dla URK: 690 625,00 zł.
• „Opracowanie i wdrożenie innowacji produktowej, procesowej, technologicznej i organizacyjnej związanej z przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu owoców w gospodarstwie sadowniczym”.
Kierownik projektu na URK: dr inż. Monika Komorowska
Projekt realizowany na Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym
Grupa operacyjna/konsorcjum: EPI ZDROWE JABŁKO
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
• Green Sort sp. z o.o. w Janowie Podlaskim
• Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
• Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
• Gospodarstwo Rolne Stefaniuk Krzysztof
Kwota dofinansowania całego projektu: 1 800 804,00 zł, w tym kwota dofinansowania dla URK: 259 251,12 zł.
• „Modyfikacja technologii chowu kurcząt brojlerów w zakresie wykorzystania autorskiej receptury paszy o poprawionym statusie antyoksydacyjnym oraz poprawy dobrostanu zwierząt i zmniejszenia obciążenia wybiegów dzięki zastosowaniu kurników mobilnych”.
Kierownik projektu na URK: dr hab. Ewelina Węsierska, prof. URK
Projekt realizowany na Wydziale Technologii Żywności.
Grupa operacyjna/konsorcjum: „PAKDRÓB”
Skład grupy operacyjnej/konsorcjum:
• Ferma Drobiu Mateusz Pakuła
• Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
• Lucjan Pakuła prowadzący działalność gospodarczą pod firmą „Ubojnia Drobiu Pakdrób”
• Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Kwota dofinansowania całego projektu: 2 351 477,00 zł, w tym kwota dofinansowania dla URK: 910 299,02 zł.
Serdecznie gratulujemy!!!